Annonce
Lolland Falster 2020

Landbruget er en nøgleaktør

Det går generelt rigtig godt i landbruget på Lolland-Falster, lyder det fra Business Lolland-Falster. Foto: Anders Knudsen/Arkiv

Landbruget og følgevirksomhederne har stor betydning for beskæftigelsen på Lolland-Falster.

Trods enkeltstående tragedier står erhvervet måske stærkere end nogensinde.

Coronakrisen har påvirket erhvervslivet meget forskelligt. Nogle brancher og virksomheder er sat på vågeblus, andre er ramt meget hårdt. Som Folketidende har berettet, så er det sidste tilfældet for nogle få lokale minkfarmere.

- Minkfarmernes situation er dybt ulykkelig. Men måske er der netop derfor grund til at gøre opmærksom på, det generelt går rigtig godt i landbruget på Lolland-Falster. Og at det kan komme til at gå endnu bedre.

Sådan lyder det fra Steffen Lund, der er investeringschef i erhvervsudviklingsorganisationen Business Lolland-Falster.

De lokale landbrug har i år generelt kunne opretholde både drift og afsætning på samme niveau som før coronakrisen.

Branchen er ikke, ligesom flere andre brancher er det, bragt i knæ, og derfor er der også kræfter til udvikling. Og udvikling, dét kommer der, lyder det fra Business Lolland-Falster.

Konkret er erhvervsudviklingsorganisationen i fuld gang med at etablere et udviklings- og produktionsmiljø for landbrugs- og fødevarevirksomheder på Sakskøbing Sukkerfabrik, og inden jul forventes en folketingsbeslutning at give grønt lys for en gasledning til Lolland-Falster, hvilket åbner for lokal forsyning og produktion af biogas, og for tilknyttede processer.

Udviklings- og produktionshuset kommer i naturlig forlængelse af den succes, der er opnået med en fælles markedsføring af landbrugsprodukter fra Lolland-Falster under navnet "MULD".

Steffen Lund, Business Lolland-Falster. Foto: BLF

Salgskanal af fødevarer

Med MULD er der skabt en salgskanal af fødevarer blandt andet til Københavns Kommune og københavnske skoler, men også mange andre.

- Vi har større efterspørgsel på fødevarer, end vi kan levere lige nu, så vi har vitterlig behov at få flere med. Lige nu er vores primære og største marked København, men efter 2029 skulle vi gerne kunne levere sydpå eksempelvis til Hamborg, siger Steffen Lund og fortsætter.

- Udviklingshuset skal tilbyde forskellige produktions- og forarbejdnings-faciliteter, så endnu flere lokale producenter kan blive en del af den fødevare-succes. Og samtidig skal huset være et sted, hvor nye ideer, metoder og dyrkninger kan prøves af, siger han.

Hvad angår produktion af lokal biogas, så vil det ifølge Steffen Lund have enorm betydning ikke blot for bæredygtigheden i det lokale landbrug og energiforsyning, men også for regeringens CO2-mål.

Biogasværkerne vil nemlig ikke blot skabe stabil og grøn energi ud af gødning og affaldsprodukter fra landbruget. Værkerne vil også levere et restprodukt til landbruget i form af en langt mere klimavenlig gødning, som kan komme tilbage på markerne.

- Det siger sig selv, at det vil være et stærkt konkurrenceparameter for landbruget og mange øvrige lokale proces-virksomheder i øvrigt, at de indgår i et sådant bæredygtigheds-kredsløb, som de to projekterede biogasanlæg bliver motor for, siger Steffen Lund, der gør opmærksom på, at projektet rammer lige ind i Business Lolland-Falsters vision "Business i Balance", om at erhvervsudviklingen på Lolland-Falster sker i respekt for og i balance med naturen.

- Lolland-Falster har generelt nogle rigtig dygtige landbrugsvirksomheder. Langt de fleste af dem beskæftiger sig med jordbrug, og her ser vi et kæmpe potentiale, siger Steffen Lund, der fortæller, at der er stigende efterspørgsel på plantebaserede proteinprodukter som eksempelvis ærter, bønner og quinoa, blandt andet til køderstatningsprodukter.

Og klimakampen skaber ikke blot efterspørgsel på særlige afgrøder, men også på nye metoder i dyrkningen, eksempelvis "conservation agriculture", som binder mere CO2 i jorden end konventionel dyrkning.

- Med al den gode landbrugsjord, vi har på Lolland-Falster, og alle de dygtige landmænd, der dyrker den, i kombination med alle de nye innovative personer og virksomheder, som i højere grad melder sig i branchen, så har vi muligheden for at skabe lokal vækst og arbejdspladser, samtidig med at vi gør noget godt for klimaet. Landbruget er en nøgleaktør og har løsningerne til at realisere den nationale klimamålsætning, siger Steffen Lund.

  • Det går generelt rigtig godt i landbruget på Lolland-Falster, lyder det fra Business Lolland-Falster. Foto: Anders Knudsen/Arkiv
  • Steffen Lund, Business Lolland-Falster. Foto: BLF
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

- Hold da op! Det er den største sensation i nyere tid

Sport

NFH gjorde det fandme!!!!!! Leverede miraklet og er i DM-finalen

Sport

Mulle kunne ikke stå på benene: - Jeg havde ikke regnet med en skid

Politik

SF kan blive kongemager eller ligegyldig efter EU-valg

Lolland

- Kommunen skubber ansvaret væk, og lægger det over på de frivillige

Sport

Manden bag miraklet: - Jeg kniber mig i armen

Guldborgsund

Undrer sig over helt nye detaljer i brev

Sport

Uforstående Nolsøe: Alle havde jo dømt os ude på forhånd

Knuthenborg

I overskud i København: Nu får Knuthenborg glæde af dem

Udland

Premierminister udsat for attentat: Stadig i alvorlig tilstand

Sport

Keeper reddede Nykøbing FC kort før tid

Musik

Nægter at have truet: Udsmidt deltager afviser alt

Falster

Vakte opsigt på Falster: Nu bekræfter de vildt fund

Boksning

18-årige Cecilie overbeviste

Lokal nyt

Advarer før pinsen: Tænk jer om

Annonce
Annonce
Nykøbing

Stort galleri: Elevernes imponerende galla-ankomst

Guldborgsund

Kendt bageri skifter navn: Det skal det hedde

Indland

Jagtulykke koster 53-årig mand livet

Lokal nyt

Efter lønfusk for millioner: Bemærkelsesværdig ændring møder kritik

Sport

Ljungquist med KO-sejr i eget stævne

Vejret

Weekenden bliver varm men slutter for en landsdel med byger

112

Anklager vil have betjent straffet for udrykning med 200 km/t