Annonce
Ugeavisen Lolland

Renseanlægget er lige så godt som kommunens

Palle Adamsen (tv) og Emil Arntkløv regner med at samarbejde om mange anlæg i den kommende tid. Kun de øverste 25 centimeter kan ses, når anlægget er etableret. Foto: Daniel Brøns
Lolland Kommune har udpeget en række områder til åben landkloakering, hvor der ikke skal lægges kloakrør. Til gengæld skal man købe et renseanlæg, og det er nemt at installere.

LOLLAND: I disse dage modtager mange husejere i landzoner på Nordvestlolland breve om, at de skal få kloakeringen i orden, og det skaber travlheds hos Nakskov-kloakmesteren Svend Sørensens Efterfølger, der lige nu hver måned installerer nye anlæg i de zoner, som kommunen har udpeget.

Det smarte ved anlæggene er, at de reelt gør præcis det samme som de store spildevandsanlæg i de store kloaksystemer, forklarer Emil Arntkløv, der er ejer af selskabet.

- Anlæggene renser spildevandet, så der kun ledes rent vant videre ud i miljøet. Resten opsamles i en beholder, som man kun skal tømme et par gange om året, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Anlægget og selve installationen koster heldigvis ikke meget mere end en helt almindelig tilkobling til det offentlige kloaknet, og derfor mener Emil Arntkløv ikke, at man skal være forskrækket over det, når kommunens brev rammer postkassen.

- Vi ordner vi det hele. Når det først er installeret, så behøver man kun at tegne et abonnement med selskabet Biokube, der koster fra 1300 kroner om året, så det er jo billigere end den afgift som byboerne betaler i afledningsafgift, siger han og tilføjer, at mange i byerne for tiden skal betale en tilslutningsafgift til separatkloakering, som man sparer ved at bo på landet. Det er typisk 50-60.000 kroner.

Hvad prisen er på anlægget vil han af konkurrencehensyn ikke tale om. Her må man indhente tilbud for at sikre sig den bedste pris, men surfer man lidt på nettet og ringer lidt rundt, tyder meget på, at prisen på et privat rensningsanlæg ofte ender i omegnen af 100.000 kroner, men det afhænger også af størrelse, type og af, hvor besværligt det er at installere. Det kan - ifølge de kloakmestre, som redaktionen har talt med - også være en idé selv at bekoste en tv-undersøgelse af kloakken til 3-4.000 kroner, så man kan give kloakmesteren de rigtige oplysninger og få et tilbud på at fikse det hele.

- Heldigvis er det nemt at drifte. Biokube holder styr på den nødvendige kemi – og alt det andet til processen, siger Emil Arntkløv og oplyser, at anlægget typisk skal have besøg af slamsugeren en gang om året, idet kun det rene vand kan udledes – resten skal opsamles.

- Det er dog sat i system af kommunen og opkræves via ejendomsskatten, forklarer han.

Overvej placering

Det meste af anlægget er i øvrigt nedgravet, så man ser kun de øverste 25 centimeter, hvorfra der er adgang til pumper og alt det tekniske. På den måde bemærker man det ikke ret meget.

- Jeg plejer at sige, at man ikke skal placere det lige ved terrassen, for selv om pumpen ikke giver mere lyd fra sig end et køleskab, så vil de fleste nok gerne have anlægget lidt væk fra huset, siger han og tilføjer, at man ikke kan lugte noget fra anlægget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nedsivning muligt

Og der er reelt ikke andre gode alternativer til at installere sådan et anlæg – uanset om man bruger huset meget eller lidt.

- Man kan lave et nedsivningsanlæg, men det kræver enormt meget plads og er teknisk ikke særlig nemt at vedligeholde. Og så skal nedsivningsanlæg være mindst 300 meter fra nærmeste drikkevandsboring, så det sætter sine begrænsninger.

En sidste mulighed vil altid være at droppe rensningen og opsamle alt spildevand i en beholder.

- Det bliver dog temmelig dyrt, for en tank indeholder typisk højest 10 kubikmeter, så man skal meget ofte ringe efter slamsugeren, der godt kan koste 3-5000 kroner for et besøg. En tank alene koster fra omkring 25.000 kroner – plus installation, og det er spildt, hvis man en dag sælger huset til en familie, der har et normalt forbrug og så skal etablere et rensningsanlæg, siger han og tilføjer, at værdiforøgelsen af huset også skal med i regnestykket.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Klarer bureaukratiet

Er man først klar til at tage springet, så forsikrer Emil Arntkløv, at han nok skal sørge for alle de bureaukratiske øvelser, der kan være lidt besværlige.

- En udfordring kan være fristen på typisk et halvt år til at handle på sagen, når man har fået et påbud fra kommunen. Det løser man ved at tage kontakt til et firma som vores, for skulle vi ikke have tid med det samme, så accepterer kommunen forsinkelser, hvis vi fortæller, at vi har lagt opgaven ind i vores kalender, siger han og oplyser, at man ellers risikerer bøder på op til 5000 kroner pr. uge for at undlade kloakeringen.

Når man først har nået etableringsdatoen, går det hurtigt.

- Vi kommer typisk 2-3 mand og arbejder hele dagen. Og så går vi ikke hjem, før anlægget virker. På den måde oplever kunden kun én dag med forstyrrelser på vandafledningen, forsikrer kloakmesteren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dansk og lokalt

En fordel ved installationen er i øvrigt, at det hele er dansk og meget lokalt. Selve anlægget ”Biokube” er produceret i Danmark – og Emil Arntkløv køber det lokalt i Nakskov hos Hatten, hvor salgschef Palle Adamsen altid sikrer, at der er anlæg nok på lager.

Palle Adamsen mener bestemt, at man kan have tillid til produktet, der holder i rigtigt mange år.

- Det er jo af PVC, så det holder formentlig i mindst 100 år. Eneste sliddel er pumperne og elektronikken, men det kan jo serviceres og repareres løbende, forklarer han og oplyser, at man i det udpegede område skal være færdig med installationerne i 2027.


  • Palle Adamsen (tv) og Emil Arntkløv regner med at samarbejde om mange anlæg i den kommende tid. Kun de øverste 25 centimeter kan ses, når anlægget er etableret. Foto: Daniel Brøns
Annonce
Annonce
Annonce
112

Dølle-kørsel blev dyr: Det måtte hun slet ikke

Nakskov

- Det er helt vildt: Væltede ind med henvendelser på 12 timer

Sport

Sendte pædagogerne op i det røde felt: Nu har han fået 3-årig kontrakt

Indland

Ni ud af ti danskere modtog sireneadvarsel på mobilen

Lolland

Nedslående melding fra kommunen: Værre end nogensinde før

Lolland

Lokale museer er lettede over ny reform: Mister ikke tilskud

Guldborgsund

- Jeg har aldrig oplevet noget lignende - den største overraskelse nogensinde

Indland

Sort røg: Brand hos Novo Nordisk kan ses på 30 kms afstand

112

Tysker på afveje: Cyklede på Farøbroen

Udland

Kendt tryllekunstner beskyldes for seksuelle overgreb

Erhverv

Scandlines sætter passagerrekord - men resultatet falder

Indland

Hvert andet barn er på sociale medier før de er fyldt ti år

112

Voldsomt uheld på Sydmotorvejen: Bil endte på taget

Sport

Mulle i ekstase efter mirakelsejr: - Afskriv aldrig NFH

112

Kræver forhøjet godtgørelse til mor for drab på Emilie Meng

Annonce
Annonce
112

Røveri på diget: Unge mænd tæskede 60-årig

Udland

Mistænkt bag attentat på premierminister er anholdt

Vejret

Danmark har onsdag haft årets første officielle sommerdag

Guldborgsund

Millionoverskud i krokodille-land

Lolland

Nu er det afgjort: Knap 400 millioner kroner sendes til Lolland

Udland

"Chokerende angreb": Slovakisk premierminister i livsfare efter skud

112

Forhindrede brand ved hus i at sprede sig