Annonce
Da muren faldt

Min mor blev en anden efter Murens fald

9. november 1989 om aftenen kravlede de første østtyskere over Muren. Fotoet er taget nogle dage senere, hvor en gruppe vestberlinere får et kig ind i Østberlin. Foto: Gerard Malie/Ritzau Scanpix/arkiv

Berlinmurens fald blev symbolet på den kolde krigs ophør.

For Knud Romer var det ekstra stort, fordi hans mor var tysk. Han hjembragte en murbrok og en uniform.

Forfatter Knud Romer kørte med sine forældre fra Nykøbing til Berlin, da Muren faldt 9. november 1989. Når han ser tilbage, så er det især sin mors glæde, han husker.

Hvad talte I om i tiden op til, at I tog afsted?

- Da protesterne begyndte i Østtyskland, frygtede vi, at russiske tropper ville blive sat ind, eller at oprøret på en anden måde ville blive slået ned. Det var i mange dage på vippen, og derfor var vi meget lettede, da vi på tv så, at folk begyndte at kravle over Muren. Kort efter startede vi Ford Granada'en.

Hvordan var stemningen på vej derned?

- Vi græd af overvældelse og sang tyske sange fra 1920'erne. For os handlede det ikke bare om Muren, men også om krigen (Anden Verdenskrig), hvor min mor havde mistet alle sine venner og set sin mor blive lemlæstet af en bombe. Alt det gik der hul på, da vi sad i bilen.

Hvad gjorde I, da I kom til Berlin?

- Vi indlogerede os på et hotel, og så gik vi ellers rundt i byen for at se på folkefesten. Mine forældre var gamle og lidt forsigtige med at blande sig med andre, så det var meget noget med at omfavne dem.

Hvad gjorde størst indtryk?

- Det var jo fantastisk at opleve den euforiske stemning. Men det største var, at min mor, mens vi gik rundt, begyndte at fortælle om sin ungdom i byen. Om de år under krigen, hvor hun boede og studerede der. Hvordan hun havde været med til at sætte champagnekølere på busterne af Hitler.

Kendte du ikke de historier i forvejen?

- Nej, min mor har altid været meget ordknap. Hun havde lagt et stållåg på sine følelser, men det var som om, der med Murens fald også var en mur indeni hende, der forsvandt. I mine øjne blev hun en mere hel person.

Har du bevaret et minde fra turen?

- Jeg har et stykke af Muren liggende i et skab. Og et sted i kælderen har jeg en grå DDR-uniformsfrakke og en kasket. Det kom til salg på loppemarkeder i dagene efter. Den første tid efter havde jeg det nogle gange på, når jeg gik tur på Strøget i København.

Hvordan oplevede du, at vi her i Danmark reagerede på, at Tyskland var blevet forenet?

- Helt ærligt, så tror jeg først, at danskernes syn på tyskerne ændrede sig, da vi tre år senere, i 1992, vandt over Tyskland ved europamesterskabet i fodbold. Da kunne jeg mærke, at den "mur", der siden krigen havde adskilt Tyskland og Danmark, forsvandt.

Hvordan det?

- Det indebrændte had, som mange havde haft til Tyskland, stoppede. Berlin blev cool, og der kom i det hele taget en fornyet interesse for Tyskland. Da følte jeg, at Danmark og Tyskland blev genforenet.

Knud Romers mor, Hildegard Voll, døde i 2004.

Knud Romer har i romanen ''Den som blinker er bange for døden" beskrevet, hvor svært det var at vokse op med en tysk mor i Danmark. Romanen indbragte ham i 2007 "De Gyldne Laurbær". Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix/arkiv
  • 9. november 1989 om aftenen kravlede de første østtyskere over Muren. Fotoet er taget nogle dage senere, hvor en gruppe vestberlinere får et kig ind i Østberlin. Foto: Gerard Malie/Ritzau Scanpix/arkiv
  • Knud Romer har i romanen ''Den som blinker er bange for døden" beskrevet, hvor svært det var at vokse op med en tysk mor i Danmark. Romanen indbragte ham i 2007 "De Gyldne Laurbær". Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix/arkiv
Annonce
Annonce
Annonce
Lolland

Cykelkometen Nicklas triumferer: - Det her er sindssygt

Refa

Skralde-undren: Hvornår får jeg de nye poser?

Sport

NFH taber til Team Esbjergs reserver

Guldborgsund

Salam kaster sig ind i kampen: - Det investerer i folkedrabet

Lolland-Falster

Penge-festen fortsætter - men ét projekt kostede banken flere millioner

Rødby

Politiet på pletten: Snorksov i varerummet

Falster

Lokal grevinde er død

Udland

Israelsk invasion får USA til at bremse bombeleverance

112

Voldsom brand ved motorvejen: - Han skulle ud i en fart

Leder

Et skoleeksempel på social darwinisme

112

Politiet brugte deres næse: Og så blev tre anholdt

Guldborgsund

Konservative har fundet deres borgmesterkandidat

Guldborgsund

Udfordringerne vil ingen ende tage: Nu har de store fugtproblemer

Erhverv

Hvordan tjekker jeg, om min nye chef er ok?

Indland

Arbejdsuge på fire dage kan presse børnefamiliers hverdage

Annonce
Annonce
Falster

- Det er både utidigt og umodent at bringe det op

Politik

Regeringen sender kvart milliard til nødhjælp i Ukraine

Sport

Efter enorm skuffelse: - Det bliver en hård omgang

Lolland-Falster

Opdaget i supermarkedet: Butikstyv gik ud med mayonnaise under armen

Dølle

Drugging-mistanke på Dølle: "Ulykkeligt og utrygt"

112

Helikopter måtte redde mand til havs

Guldborgsund

Hhx-elever til gallafest: Se de flotte ankomster