Annonce
Lokal nyt

Trafikaftale: Mere til Lolland end til Falster

Det bliver ikke til en firesporet vej nord for Nykøbing, men rundkørsler. Arkivfoto Foto: Claus Hansen

Mens Guldborgsund må nøjes med en lille opgradering af E55 er der flere interessante ting til Lolland i ny infrastrukturaftale.

LOLLAND-FALSTER - Der er nogle gode ting, og så er der noget rigtig skidt.

Sådan lyder det, når byråds- og folketingsmedlem René Christensen (DF) gør status over den aftale om fremtidens infrastruktur, som blev præsenteret klokken 10 i formiddags. Og de gode ting, han opremser, ligger alle på Lolland.

Det drejer sig for det første om en opgradering af Rute 9 med en omfartsvej ved Nørreballe. En omfartsvej, der også var med i blå bloks gamle trafikudspil. Dertil kommer penge til at undersøge flere opgraderinger af Rute 9 både på Lolland og Tåsinge.

Også planen om et fremskudt færgeleje ved Tårs er med i aftalen. Der er nemlig sat penge af til at undersøge strømforholdene ved havnen og gennem Storebælt - forhold, der tidligere er vurderet som problematiske.

- Og vi har skrevet ind, at vi skal mødes, når analysen ligger der, siger René Christensen, der ser optimistisk på muligheden for at komme videre derfra.

I aftalen står der nemlig, at "På baggrund af denne undersøgelse kan der igangsættes en VVM-anayse". Og med i infrastrukturaftalen er en pulje på 3,5 milliarder kroner til "bedre trafikal sammenhæng mellem land og by" - en pulje, der først skal udmøntes senere, og som derfor kan bruges til at finansiere det næste skridt.

- Det er skudt i gang, og det er jeg rigtig glad for. Jeg ville hellere have haft en egentlig VVM; men det her er okay, vurderer han.

I aftalen indgår det også, at tunnelelement-fabrikken i Rødbyhavn skal bevares også efter Femern-byggeriet. Herefter kan den bruges til at producere elementer til andre store infrastrukturprojekter i hele Østersø-regionen, og den kan måske også bruges til at støbe fundamenter til havvindmøller.

- Det er superpositivt. Det er mange tusinde arbejdspladser, vi vil kunne få der i fremtiden, vurderer René Christensen, der også har taget højde for, hvis det udvikler sig anderledes.

- Jeg brugte også meget tid på, at hvis ikke der bliver brug for fabrikken, skal Lolland Kommune ikke stå med en kæmpe regning for at rive den ned.

Mindre begejstret er han, når det gælder E55 på Falster. Her havde han gerne set, at der blev sat penge af til at gøre vejen firesporet, men der var kun opbakning til at ombygge tre kryds. Det skuffer ham.

- Det nærmer sig at blive en af Danmarks farligste veje. Vi har behov for den vej, og vore erhvervsliv har brug for at få en ordentlig vej, siger han og fortæller, at han ikke har givet op.

Han har nemlig kig på den førnævnte "by & land"-pulje med 3,5 milliarder kroner i.

- Vi skal mødes igen hvert år fra nu af og kigge på "land & by". Så vil jeg bruge ret mange kræfter på, at den kommer med, siger han og tilføjer en frygt for at blive mødt af argumenter om, at "nu har vi jo lavet rundkørsler".

Til gengæld glæder René Christensen sig over en enkelt lille ting: Der er nemlig afsat en pulje til at sikre, at veterantog fortsat kan køre på statslige skinner - også når de nye signalsystemer indføres. Det har været en bekymring hos entusiasterne i Gedser Remisse.

Og endelig er han tilfreds med at have fået en melding om, at der er ved at være styr på at få sikret ordentlige internetforbindelser i togene mellem København og Nykøbing.

Søndag indgik regeringen en aftale med Folketingets øvrige partier om investeringer i fremtidens infrastruktur. I aftalen indgår blandt andet:
E55 mellem Nykøbing og Sydmotorvejen: 48 millioner kroner til i 2022 at etablere tre rundkørsler.
Rute 9: 311 millioner kroner til i 2024 at igangsætte etableringen af en omfartsvej ved Nørreballe. Dertil kommer otte millioner kroner, der skal bruges til at undersøge, hvordan Rute 9 på Lolland kan udbygges yderligere, og 10 millioner til lignende undersøgelser på Tåsinge.
Fremskudt færgeleje ved Tårs: 10 millioner kroner til at undersøge strømforholdene - og et håndslag om at mødes til drøftelser om næste skridt, når analysen af strømforholdene er klar.
Jernbanen til Femern-forbindelsen: Igangsættelsen fremrykkes til 2022.
Lokalbanerne: 700 millioner til renoveringer i 2022-2015 samt 275 millioner til ladeinfrastruktur til batteritog - det kan måske komme Lollandsbanen til gode.
Kommunale færger: 100 millioner fra 2028 til at medfinansiere tekniske investeringer i lokale færgeruter som for eksempel udskiftning af motorer, større renoveringer samt udskiftning af tonnage.
Veterantog: 20 millioner til at understøtte, at der i fremtiden kan køre veterantog på statens jernbanenet.
Cyklisme: 400 millioner fra 2022 til cykelinfrastruktur i hele landet samt 10 millioner til styrkelse af nationale cykelruter.

  • Det bliver ikke til en firesporet vej nord for Nykøbing, men rundkørsler. Arkivfoto Foto: Claus Hansen
Annonce
Sport

Sådan! Turpal videre i Istanbul efter gyser

Guldborgsund

Massivt behov: Deler over 500 måltider ud

Annonce
Annonce
Sport

Mirakuløst comeback: Fantastiske René klar til sit fjerde OL

Guldborgsund

Massivt behov: Deler over 500 måltider ud

Sport

Kems kamp: - Jeg har masser af tilbud liggende

Lolland

Cykelkometen Nicklas triumferer: - Det her er sindssygt

Lolland

"Øjebæ" og "spild af penge": Raser over nyt milliondyrt vartegn

Sport

Nederlag til reservespækket Esbjerg-hold: - Ikke bekymrende

Sport

Sådan! Turpal videre i Istanbul efter gyser

Sport

NFH taber til Team Esbjergs reserver

Rødby

Politiet på pletten: Snorksov i varerummet

Guldborgsund

Salam kaster sig ind i kampen: - Det investerer i folkedrabet

Udland

Israelsk invasion får USA til at bremse bombeleverance

112

Voldsom brand ved motorvejen: - Han skulle ud i en fart

Sundhed

Har ingen tillid til forkvinden: Nu er hun færdig

112

Politiet brugte deres næse: Og så blev tre anholdt

Leder

Et skoleeksempel på social darwinisme

Annonce
Annonce
Lolland

Skræmmende analyse: - De skal gå på gaden og protestere

Guldborgsund

Konservative har fundet deres borgmesterkandidat

Erhverv

Hvordan tjekker jeg, om min nye chef er ok?

Indland

Arbejdsuge på fire dage kan presse børnefamiliers hverdage

Refa

Skralde-undren: Hvornår får jeg de nye poser?

Politik

Regeringen sender kvart milliard til nødhjælp i Ukraine

Lolland

Skolekritik: Der er brug for økonomisk støtte