Annonce
Sygeplejerskesagen

Sag kunne være stoppet i 2012

Politiet var på Nykøbing F. Sygehus i marts 2012, men fandt ikke årsagen til et mistænkeligt dødsfald. Foto: Anders Knudsen, arkivfoto

Hvis oplysninger fra rapport, vidne og analyse var kommet frem tre år før, så kunne det dengang have belastet sygeplejerske Christina Aistrup Hansen.

NYKØBING En rapport, der blev væk.

Et vidne, der først huskede vigtige detaljer tre år senere.

En intern analyse, som siden blev destrueret.

Disse forhold og flere til var årsag til, at det, der kaldes sygeplejerskesagen, først blev opdaget i 2015.

Men hvis oplysninger fra rapport, vidne og analyse var kommet frem tre år før, så kunne det dengang have belastet sygeplejerske Christina Aistrup Hansen.

Og måske kunne oplysningerne have afsløret hende på det tidspunkt. Måske var hun så kun blevet dømt for drab eller drabsforsøg på en enkelt patient i 2012.

Og sygehuset og dets ansatte havde ikke oplevet en vild nattevagt for seks år siden, og hvad der deraf fulgte.

- I skal passe på med, hvad I siger om andre.

Besked til ansatte på sygehuset, der talte om Christina Aistrup Hansen
Det var på en sådan gang på sygehuset, at en mandlig sygeplejerske i 2012 så Christina Aistrup Hansen gå med en sprøjte. Det fortalte han i 2015. Billedet her er fra afdeling 230. Arne Herskov blev dårlig på afdeling 130. Foto: Ingrid Riis

Pludselig dårlig

Den 4. marts 2012 om formiddagen fik patienten Arne Herskov pludselig hjertestop, mens han lå på en stue på afdeling M130. Han havde været indlagt et stykke tid og var faktisk ved at blive bedre, så han kunne udskrives.

Christina Aistrup Hansen, der opdagede hjertestoppet, slog alarm fra stuen og var i gang med at give den ældre mand hjertemassage, da hendes kolleger kom til

Senere blev Arne Herskov overført til intensivafdelingen på sygehuset. Han var meget dårlig og kunne ikke komme sig, og 12 timer senere blev det besluttet at slukke for respiratoren. Arne Herskov, der kom fra Idestrup, blev 72 år.

I weekenden fra 28. februar til 1. marts 2015 blev flere patienter dårlige eller døde på akutafdelingen på Nykøbing Sygehus.
En sygeplejerske havde mistanke om, at en kollega med vilje gav patienter for meget medicin, og sammen med sin overlæge-kæreste fandt hun beviser.
Han ringede til politiet, og kollegaen, Christina Aistrup Hansen, blev anholdt og sigtet for drab og drabsforsøg.
Siden blev hun idømt 12 års fængsel, som hun for tiden er i gang med afsone i statsfængslet i Jyderup.

Retten i Nykøbing behandlede sygeplejerskesagen i foråret 2016. Foto: Anders Knudsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Rapport er væk

Efter sin død blev han obduceret, og her fandt læger en stor mængde af morfin og stesolid i den afdøde. Medicin, som Arne Herskov ikke skulle have haft.

Dette forhold fandt man så mistænkeligt, at man allerede samme dag om aftenen tilkaldte politiet for at undersøge sagen. Flere ansatte, der var på vagt 4. marts, blev afhørt. Blandt dem var en mandlig sygeplejerske.

Afhøringen må have været temmelig overfladisk. Sygeplejersken har fortalt i by- og landsret, at den kun tog fem minutter.

Det vides ikke, hvad sygeplejersken dengang forklarede til to politiassistenter. Af en eller anden grund er der ikke en rapport over afhøringen. Enten blev den ikke skrevet, eller også er den forsvundet, måske slettet, i politiets sagsbehandlingssystem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tre år senere

Først tre år senere, da Christina Aistrup Hansen var blevet anholdt og varetægtsfængslet, fik man en forklaring fra den mandlige sygeplejerske. Den var årsag til, at Christina Aistrup Hansen blev sigtet for drab på Arne Herskov.

Sygeplejersken var, ved at høre om sagen, nemlig kommet i tanke om, hvad han havde set tre år før på M130. Han forklarede i by- og landsret, at han 4. marts, mens han lavede morgenkaffe, så hende gå fra et medicinrum hen ad gangen mod stuen, hvor Arne Herskov lå.

Hun havde en lille sprøjte i hånden, og ifølge den mandlige sygeplejerske var der klar væske i sprøjten. Kort tid efter gik hjertestopalarmen fra Arne Herskovs stue.

Christina Aistrup Hansen fastholdt siden i både i by- og landsret, at hun ikke havde givet Arne Herskov den store mængde af morfin og stesolid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Intern undersøgelse

I de dage, hvor politiet undersøgte sagen, foretog sygehuset sin egen undersøgelse. Den hedder en kerneårsagsundersøgelse, og den foretages engang imellem.

Formålet med en sådan undersøgelse er at blive klogere på, hvad der er sket i en given sag, og den er til intent brug. Denne undersøgelse var foranlediget af, at der var fundet morfin i Arne Herskovs blod efter hans død. Alle, der havde haft noget med ham at gøre, blev derfor inddraget.

Konklusionen af undersøgelsen blev dog, at Arne Herskov selv havde taget den store mængde medicin. Baggrunden for at konkludere dette var, at der var meget medicin på afdelingen, og at patienterne af og til også havde medicin med fra egen læge.

Desuden var en del af patienterne misbrugere. Det var Arne Herskov også, men ikke af medicin. Derimod tyder meget på, at han drak for meget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Analyse blev destrueret

Ligesom den omtalte afhøringsrapport mangler, så mangler også kerneanalyseundersøgelsen. Ifølge en oversygeplejerske var undersøgelsen senere blevet destrueret. Så i dag ved man heller ikke, hvad der stod i undersøgelsen.

Politiet nåede i sin egen undersøgelse heller ikke frem til, at der var sket en fejlbehandling af Arne Herskov. Eller til, hvem der i givet fald var skyld i den. Derfor blev sagen henlagt hos politiet, og det var den i de næste tre år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rygter blev ignoreret

Allerede omkring 2012 gik der rygter på sygehuset om Christina Aistrup Hansen. Der blev talt om de såkaldte "Christina-vagter", hvor der altid skete meget omkring patienterne.

Kolleger jokede med det i begyndelsen, men senere blev snakken mere alvorlig. Nogle begyndte at tale om, at hun skadede patienterne eller slog dem ihjel. Enkelte ansatte gik derefter videre med snakken til den ansvarshavende afdelingssygeplejerske.

Men her fik de at vide, at de skulle passe på med, hvad de sagde. Rygterne blev dog ved med at florere i de følgende år.

Indtil foråret 2015, da en ung sygeplejerske og hendes overlæge-kæreste fra akutafdelingen begyndte at undersøge sagen nærmere.

Læs også artiklen "Sygeplejerske nægtede"

  • Politiet var på Nykøbing F. Sygehus i marts 2012, men fandt ikke årsagen til et mistænkeligt dødsfald. Foto: Anders Knudsen, arkivfoto
  • Det var på en sådan gang på sygehuset, at en mandlig sygeplejerske i 2012 så Christina Aistrup Hansen gå med en sprøjte. Det fortalte han i 2015. Billedet her er fra afdeling 230. Arne Herskov blev dårlig på afdeling 130. Foto: Ingrid Riis
  • Retten i Nykøbing behandlede sygeplejerskesagen i foråret 2016. Foto: Anders Knudsen
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Mirakuløst comeback: Fantastiske René klar til sit fjerde OL

Guldborgsund

Massivt behov: Deler over 500 måltider ud

Sport

Kems kamp: - Jeg har masser af tilbud liggende

Lolland

Cykelkometen Nicklas triumferer: - Det her er sindssygt

Lolland

"Øjebæ" og "spild af penge": Raser over nyt milliondyrt vartegn

Sport

Nederlag til reservespækket Esbjerg-hold: - Ikke bekymrende

Sport

Sådan! Turpal videre i Istanbul efter gyser

Sport

NFH taber til Team Esbjergs reserver

Rødby

Politiet på pletten: Snorksov i varerummet

Guldborgsund

Salam kaster sig ind i kampen: - Det investerer i folkedrabet

Udland

Israelsk invasion får USA til at bremse bombeleverance

112

Voldsom brand ved motorvejen: - Han skulle ud i en fart

Sundhed

Har ingen tillid til forkvinden: Nu er hun færdig

112

Politiet brugte deres næse: Og så blev tre anholdt

Leder

Et skoleeksempel på social darwinisme

Annonce
Annonce
Lolland

Skræmmende analyse: - De skal gå på gaden og protestere

Guldborgsund

Konservative har fundet deres borgmesterkandidat

Erhverv

Hvordan tjekker jeg, om min nye chef er ok?

Lolland-Falster

Opdaget i supermarkedet: Butikstyv gik ud med mayonnaise under armen

Refa

Skralde-undren: Hvornår får jeg de nye poser?

Indland

Arbejdsuge på fire dage kan presse børnefamiliers hverdage

Politik

Regeringen sender kvart milliard til nødhjælp i Ukraine